Melinda Jansson

Exploratory Testing organiserad av SAST

Exploratory Testing organiserad av SAST

I fredags var jag i Malmö och lyssnade på två föreläsningar om exploratory testing som SAST höll tillsammans med Redmind.

Först ut var Pablo Garcia som skulle prata om  “Exploratory Testing och andra strukturerade metoder för Agila projekt”.

Pablo menar att många vet inte vad agilt verkligen är, utan har bara en lös uppfattning av vad det är, baserat på vad de hört från andra. Han säger att de flesta har aldrig läst definitionen av agilt (agilemanifesto.org), men drar sig ändå inte från att säga vad som är eller inte är agilt.

Det står ingenstans att manuell testning inte är agilt. Detta är en missuppfattning många har.

Pablo tog även upp W-modellen, RUP, V-modellen, vattenfalls-modellen och några till som exempel på olika utvecklingsmodeller och vilka för- och nackdelar de hade i exploratory testing.

Explorarory testing (några summerings ord)
Lär dig och gör mycket samtidigt.
Let yourself be distracted.
Cause you never know what you’ll find.
But periodiclly take stock for your mission.

Strukturaliserad testning (några summerings ord)
Svarar på frågorna varför, hur och hur mycket.

Pablo avslutade med att fråga “Vilken metod är bäst?” och menar på att en blandning är oftast bäst.

Överlag tyckte jag att Pablos föreläsning var svår att följa, inte för att vad han sa var svårt eller komplicerat, utan för att det var svårt att följa vart han ville komma med sina argument. Den röda tråden genom föreläsningen var svårt att följa, så den uppfattades av mig som en introduction av olika modeller istället för en genomgång av exploratory testing vilket är vad rubriken och summering antydde.

Nästa talare var Sigge Birgisson som pratade om en metod han varit med att utveckla som heter DET, Developers Exploratory Testing. Idén med DET är att man samlar utvecklarna och ibland kunden för att testa produkten. Genom att inkludera utvecklarna i testningen, så får de en bättre förståelse för vilken typ av fel som kan uppstå och ger även kunder möjlighet att testa och ge feedback om hur de använder produkten.

Sigge talade mycket varmt om hur utvecklare först var väldigt tveksamma om att testa, men att de efter att ha varit med på en session gjorde helomvändningar och fick väldigt mycket ut ur varje session. Föreläsningen hade en väldigt öppen karaktär där vi i publiken var med och frågade eller gav exempel, vilket gjorde det lätt att följa då argumenten och diskussionerna var levande.

Överlag var det intressant att höra om en ny metod som dessutom är svensk. Det var lätt att följa och förstå, även för någon som inte hört talas om metoden förut, utan att föredraget tappade djup.

Man kan läsa mer om DET på Sigges hemsida: happytesting.wordpress.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *