Melinda Jansson

För många valmöjligheter

För många valmöjligheter

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om hur många valmöjligheter gör det svårt att välja och hur den får oss att ifrågasätta våra val när vi väl tar dem.

Jag använde exempel som att välja skolor, hur det var lättare att välja gymnasium för att det enbart fanns ett fåtal val, än universitet då man hade nästan hur många val som helst. Jag konstaterade att det var inte hur bra och relevanta valen var i sigsjälv som var problemet, utan att man kände sig stressad för att man var orolig för att missa ett bättre val. Då försökte jag hitta en bra förklaring till varför vi reagerar så här, ibland helt ologiskt och mot vårt eget bästa. De förklaringar jag hittade, var jag aldrig riktigt nöjd med och jag har fortsatt leta efter en bättre förklaring, nu kanske jag har hittat en.

I den här TED videon förklarar Sheena Lyengar hur färre val gör det lättare att ta beslut och höjer chansen att vi köper en produkt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *