Melinda Jansson

Att planera för misslyckanden – kristall träd

Att planera för misslyckanden – kristall träd

Att planera för misslyckanden – kristall träd

 

 

2015-08-30-15.16.18

Det kan låta konstigt att man ska planera för att misslyckas, men det är ett viktigt steg i all planering och produktion och beroende på hur bra du är på att förutspå hur mycket du kommer att misslyckas, desto bättre chans har du att både lyckas och möta deadlines. Om man från början utgår från att allt man gör inte kommer att bli bra och lägger till lite extra, kan du nästan räkna med att åtminstone en av dem kommer att gå att använda.

2015-09-02-22.05.56web

 

I det här fallet tänkte jag använda filmningen av ett så kallat kristalträd som blommar. Jag har sett dessa på internet i många år men har alltid tyckt att de var för dyra och ibland var portot från Asien dubbelt så dyr som produkten. Så ni kan tänka er min glädje när TGR tog in dem för 20 kr/st och dessutom i 3 olika modeller, det här är ju som gjort för att göra time-laps filmer av! Om jag hade varit riktigt duktig hade jag köpt 3 av var model, för att vara säker på att jag skulle få filmerna jag ville ha av samtliga, men snål som jag var bestämde jag mig för att så länge som en av filmerna blev bra, skulle jag vara nöjd. Jag räknade även lite kallt på att jag borde bli bättre på att filma dem med tiden, om jag lyckades bra med andra filmen så skulle ju den tredje bli ännu bättre.

2015-09-02-22.07.03web

 

“Film studion” byggde jag i mitt skrivbord. Jag har ett skrivbord där man kan fälla upp yttre skrivbordet så att möbeln ser ut som en byrålåda när man är klar och insidan är väldigt låd-lik, vilket är bra så att man inte behöver oroa sig så mycket om ljus från sidorna. Som bakgrund använde jag baksidan av en rulle med presentpapper som jag tejpade på insidan av skrivbordet, nästan vid taket. Som ljus använde jag två stycket led-skrivbordslampor då de skulle vara på så långe var det mindre chans att de skulle bli lika varma. Jag köpte ett billigt stativ för 10 kr där min telefon kunde stå och efter att ha diskuterat med app-tillverkarna kopplade jag även mobilen till ett extra batteri då träden växer till sig över 13 h.


 

Första trädet jag filmade var det rosa Sakura trädet, jag valde alla inställningarna bäst jag kunde och körde igång med en bild vart 5 min. Tyvärr blev hela, utom första bilden, urfokus då autofokus inte fungerade som den skulle, annars verkade jag ha gjort allt rätt och den hade kunnat varit en fantastisk film, om den var i fokus.


 

Nästa träd jag filmade var höstträdet, med sina fantastiska färger. Jag stängde av autofokus och bestämde mig för att ta bilder vart 2 min istället, då delar av den första blomningen gick så fort i perioder. Den här filmen blev riktigt bra och som det senare visade sig, var den bästa av de tre.


 

Sista filmen var av det gröna trädet. Vid det här laget kände jag att jag hade kontroll över inställningarna och hur jag skulle ställa kameran för att resultatet skulle bli bra. Jag var överbevisad om att det här skulle bli den bästa filmen av de tre, så blev det inte. När jag satte igång filmningen så höll jag ett nära öga över allt de första 4-5 bilderna, men sen lämnade jag dem precis som jag gjorde med de andra. Några bilder in, så råkar kameran glida ner något och klipper av toppen av trädet, sen kommer en liten bananfluga in och lyckas flyga på ett sådant sätt att fokusen magiskt ändras och halva filmen är urfokus. Det var även det trädet som blommade sämst och ser minst ut som ett träd.

2015-09-04-14.48.06

Jag är otroligt nöjd med min blommande höstträd time-laps film, men tyckte det här var ett så slående exempel på hur saker ibland misslyckas fast man gjort allt för att resultatet skulle bli bra. Jag hoppas ni har tyckt det var roligt och lärorikt att läsa om det här lilla äventyret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *