Melinda Jansson

Att planera en bild

Att planera en bild

Att planera en bild

 

Många tror när man ska göra en bild att det bara är att börja rita.
Man kan göra en bild på det sättet, men om man har ett syfte med bilden eller att den ska bli bättre, vassare och snyggare, måste man planera sin bild.

Jag gjorde ett julkort åt Sophia möllan i Viken och tänker använda den som exempel.

Det första jag gjorde var att jag tog så många referensbilder på möllan jag kunde. Detta är speciellt viktigt när man tänker rita något som många känner igen eller som är tekniska/mekaniska, för det är så lätt att missa en liten sak som sedan irriterar alla som vet vad det är.

Jag ritade sedan bilden från mina referensbilder. Den här bilden är den som är närmast slutprodukten.

Jag ville att vykortet skulle ha en gameldags känsla, så jag valde att handtexta bilden. För att det ska bli snyggt måste texten testas på bilden för att se om förhållanden och annat kommer att fungera. Här kan du se hur jag testat detta på en liten scketch jag gjorde och bestämde även vad jag skulle skriva.

Att göra en liten “thumbnail” dvs en miniversion av en sida eller bild är ett bra sätt att få en överblick i planneringen.

Först ritar jag den i byers, testar texten och när jag är nöjd med den så går jag till nästa steg…

 

… touchning och färgläggning! Jag använder arkivbeständigt touch som även är vattenfast och färgningen är med vattenfärg.

 

När bilden är färdig skannar jag den och fixar färgen lite i datorn. När man skannar bilder och detta är framförallt viktigt om bilden är gjord med vattenfärg, så måste man fixa färgerna lite då de nästan alltid blir lite fel. I mitt fall brukar de bli ljusare än de ska vara.

När man är nöjd så skickar man det fill tryckeriet.