Melinda Jansson

När standarder ändras

När standarder ändras

Man kan tycka att standarder är ganska robusta och att de viktigaste inte ändras i första taget eller om de gör det, att folk kommer ihåg hur den gamal standarden är. Jag har upptäckt att folk glömmer lätt och snabbt saker som de hanterade dagligen bara några få år sedan. Helt plötsligt är det som om det aldrig funnits och inget spår finns kvar. Det är lätt att tro att man kommer ihåg fel, att man blandat ihop saker.

Jag har nyligen stött på detta problemet men med standardsängkläder, men det är lika relevant som om det varit en testningsstandard eller liknande.
Vi har gästtäcken som är enkeltäcken för 90 sängar. Jag bestämde mig nyligen att vi behövde nya påslakan till täckena då de används mer och de gamla är slita. När jag går in till Jysk får jag reda på att täcken till 90 sängar är 150 och det är standard. Jag frågade då jag tyckte 150 lät för brett, men standard är ju standard.
Väl hemma så visar det sig att påslakanen är ca 30 cm för breda.

Efter vida googlande på Jysk, IKEA och ett antal andra hemsidor slår jag fast att “ja, minsta storleken på påslakan för vuxen är numera 150 cm brett”.

Jag gjorde mer generella sökningar för att se om andra haft liknande problem med att standardstorleken på täcken uppenbarligen har ändrats. Alla diskussioner på nätet är helt oförstående om att ett täcke kan vara mindre än 150 cm och argumenterat att det alltid varit 150 cm brett.

Argumenten går:
“om det är mindre än 150 cm kan man ju inte få det runt sig ordentligt.”
“Jag har alltid haft 150 cm och när jag bäddar i 90 säng så viker jag täcket dubbelt så det får plats.”
“Har aldrig sett ett täcke som är mindre än 150.”

Sist jag köpte påslakan var ca 2003 på Jysk, då passade påslakansettet perfekt till mina täcken.